ЕК клекна пред гневните фермери и масовите им протести в Европа

От февруари протестната вълна ще обхване и Испания

31.01.2024 | 18:50 Редактор: Толя Стоянова

Пред гнева на протестиращите земеделци в няколко страни Европейската комисия предложи за тази година да бъде отложено прилагането на някои от изискванията към тях. Трети ден френските фермери поддържат блокади на ключови магистрали. Продължават демонстрациите и в Белгия, Германия, Италия и Гърция, а от следващия месец протестната вълна ще обхване и Испания.

Европейската комисия изпрати на държавите от Евросъюза предложенията си, които са в отговор на опасенията за доходите на земеделските стопани. Отстъпката е в правилото фермерите да не отглеждат култури върху 4% от обработваемата си земя. Собствениците на площ под 10 хектара бяха освободени от някои изисквания, а сега се предвижда облекченията временно да се прилагат за всички стопани.

Друго предложение е да се удължат безмитният внос и квотите за храни от Украйна и Молдова с още една година. Заместник-председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас уточни, че ще има възможност за преоценка на облекченията за тези две страни, ако те предизвикват смущения на пазарите.

По данни на властите във Франция блокадите на пътища там са били над 100, излезли са 12 000 фермери с 6 000 трактора. Блокирани са артерии към Париж, Лион и важния за снабдяването с храни пазар в Рунжис. Фермерите са недоволни и от конкуренцията на толерирания внос, и от ограниченията на екологичните регулации. Не са съгласни и с намаляването на субсидии за горивата.

Заради протестите се забавя обработката и доставката на пощенски пратки до Франция и Белгия. В Германия отново са блокирани пътища и магистрали. Протестите съпътстват дебатите по бюджета в Бундестага.

"Да сложат край на селскостопанския дизел? Не можем да допуснем това да се случи с нас. Федералният бюджет ще се напълни с пари от селското стопанство, а нас, фермерите, ще ни оставят сами да си носим допълнителните тежести", коментира Гюнтер Фелснер от Асоциацията на баварските фермери.

И в Гърция правителството се опитва да се договори с фермерите, които заплашват да блокират Солун утре. Протести планират през февруари и земеделските организации в Испания.

Вижте повече в репортажа.