Скъп живот: 61% от домакинствата в Гърция не могат да изкарат до заплата

40% забавят посещението при лекар заради финансови проблеми

25.01.2024 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова
Скъп живот: 61% от домакинствата в Гърция не могат да изкарат до заплата

Проучване на общественото мнение показа, че поскъпването на живота в Гърция е довело до това, че 61% от домакинствата не могат да изкарат месеца и заплатата приключва след 19 дни. 40% забавят посещението при лекар заради финансови проблеми.

Тъжната ситуация, в която се намират огромно мнозинство от домакинствата в Гърция поради поскъпването, което продължава да "изяжда" доходите им, е документирана от годишното проучване на Small Business Institute. Проучването показва, че финансовото състояние на гръцките домакинствата се е влошило през 2023 г., докато очакванията за бъдещето са с отрицателен знак за втора поредна година, като повече от 1 на 2 домакинства (53,7%) смятат, че положението им ще се влоши през 2024 г.

Изследването е било проведено между 14 и 21 декември 2023 г. от компанията MARC SA и е извадка от 818 представително избрани домакинства от цяла Гърция.

Повече от 7 от 10 домакинства (72,7%) казват, че увеличението на цените на храните ги е засегнало до степен, че са били принудени да намалят разходите за други нужди, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Резултатите от проучването показват необходимостта от драстични политики, които ще се справят с икономическите затруднения и ще подобрят условията на живот на домакинствата.

Голямото мнозинство (80,6%) оценяват мерките на правителството като недостатъчни. Особено значение, както се посочва в изследването, трябва да се отдаде в областта на контрола на цените, тъй като за повече от 2 домакинства това е най-подходящата мярка за ограничаване на цените. И накрая, почти 1 от 2 домакинства обявява намаляването на данъците и таксите като подходяща мярка за справяне с поскъпването. В този контекст изглежда, че прилагането на справедлива и ефективна данъчна система все още остава изискване.

Негативни са очакванията на домакинствата за 2024 г. Всъщност, след проучванията, проведени по време на меморандумите, това е втора поредна година, в която повечето домакинства оценяват, че финансовото им състояние ще се влоши през следващата година.

По-конкретно, повече от 1 на 2 домакинства - (53,7%) смятат, че през 2024 г. финансовото им състояние ще се влоши, в сравнение със само 15,5%, които смятат, че то ще се подобри, а 28,2% смятат, че ще остане същото.

Снимка: БГНЕС