ООН към талибаните: Позволете на жените и момичетата да получат образование!

Те нямат право да учат в университет

24.01.2024 | 18:23 Редактор: Толя Стоянова
ООН към талибаните: Позволете на жените и момичетата да получат образование!

Дипломатическата мисия на ООН в Афганистан призова талибанските власти да позволят на всички жени и момичета да получават образование в училища и университети, предаде ДПА. В изявление по случай Международния ден на образованието ръководителят на дипломатическата мисия на ООН в страната Роза Отунбаева каза, че образованието е в основата на бъдещето на Афганистан. Отунбаева добави, че забраната за образование на жени и момичета ще навреди на всички афганистанци

"Обръщам се към жените и момичетата в Агфанистан, моля ви, знайте, че не сте сами. ООН е солидарна с вас и няма да спре да се ангажира и да защитава вашето бъдеще", заяви представителят на ООН. 

Вече повече от две години талибанските власти заявяват, че работят по създаване на условия, при които момичетата отново да се върнат в училище. Откакто през август 2021 г. талибаните се върнаха на власт, момичетата могат да ходят на училище до шести клас и нямат право да учат в университет. В някои части на страната жените и момичетата все още могат да посещават медресе – ислямско сунитско религиозно училище, или училища за акушерки. Забраната за образование се смята за най-голямата пречка за талибанското правителство, заради която то не получава международно признание, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС