Изненада и за лекарите: Трансджендър, по документи жена, се оказа бременен в пети месец

Марко трябвало премине последната стъпка от трансформацията - отстраняване на матката

22.01.2024 | 22:19 Редактор: Вяра Димова
Изненада и за лекарите: Трансджендър, по документи жена, се оказа бременен в пети месец

За абсурден случай с млад римлянин, изправен пред последния етап в смяната на пола си от жена към мъж, разказа в. "Република". Всекидневникът запазва анонимността на пациента, наричайки го условно Марко. Той се чувствал неудобно в тялото си на момиче, с което се е родил, тъй като се усещал като мъж. Затова преди години започнал дълъг и сложен процес за смяна на пола си от женски в мъжки.

В началото преминал през необходимия психологически етап заради неприемането на рождения си пол. След това започнал и хормонална терапия. Лицето му започнало да придобива мъжки черти, пораснали  му брада и мустаци, тялото му също се окосмило. Подложил се и на мастектомия – операция за отстраняване на гърдите, и постепенно мъжките черти започнали да надделяват в тялото му.

Процесът в преминаването към друг пол бил в толкова напреднала фаза, че съдът разрешил и смяната на женското му име с мъжко по документи. Така Марко за държавата вече е мъж, такава е и новата му лична карта. В момента, в който трябвало да бъде направена последната стъпка от трансформацията – отстраняване на матката, хирурзите в римската болница си дали сметка, че имат пред себе си бременност в петия месец.

Според в. "Република" ситуацията е изключително комплицирана от всички гледни точки. От една страна трябва да се завърши последната фаза от трансформацията. От друга - трябва да се прецени доколко хормоналната терапия е повредила плода, пише "24 часа".

От трета страна - бременност може да се прекъсва само до третия месец. След това е възможно само по здравословни причини. От четвърта - ако бебето се износи, на практика то ще бъде родено от човек, който по документи е мъж. В Италия не съществува друг подобен случай, макар че в САЩ има сходни ситуации.

Ако бременността на Марко продължи, той ще се окаже едновременно биологична майка на бебето и баща според закона.

В. "Република" интервюира психолога и психиатър Матилде Виниери от Университета на Палермо. Според нея е допустимо по време на трансформацията от женски в мъжки пол човекът да забременее, въпреки приемането на тестостерон. 

Снимка: pixabay