Властите в Китай разследват пожар в интернат с 13 загинали деца

Няколко прозореца отстрани на училището бяха счупени

21.01.2024 | 12:45 Редактор: Деси Николова
Властите в Китай разследват пожар в интернат с 13 загинали деца

Властите в централната китайска провинция Хънан в неделя проучваха причината за нощния пожар, който уби 13 ученици, докато спяха в общежитие.

За ада, който се разигра в селско училище, бе съобщено на местната пожарна служба в 23:00 ч. (15:00 GMT) в петък и беше потушен около 40 минути по-късно, съобщи официалната информационна агенция Синхуа. При инцидента загинаха 13 ученици, а още един е ранен.

Десетки полицаи бяха в и около отцепена зона близо до училището в неделя сутринта, видяха журналисти от AFP. Служител на местопроизшествието каза пред AFP: "Вътре тече разследване. Никой не може да влезе".

Няколко прозореца отстрани на училището бяха счупени - единствените очевидни признаци на голяма авария в сградата. Вертикални метални решетки покриваха прозорците на училището, видя АФП, докато постоянен надпис на фасадата на сградата гласеше: "Влезте щастливо в детската градина и се приберете щастливо".

Учител в училище каза пред държавния Hebei Daily, че всички жертви са от един и същи клас от трети клас: 9-10-годишни.

В неделя сутринта редица магазини до училището бяха почти затворени, докато малка клиника в рушаща се сграда в двора изглеждаше без надзор. Няколко местни жители прекараха деня си и няколко деца си играеха, докато полицейските коли правеха обиколки около отцепената зона. Някои хора, минаващи оттам в неделя сутринта, се взряха в сцената, а един мъж в автосервиз от другата страна на улицата каза пред АФП, че не е знаел за пожара до следващата сутрин.

Властите в района разследват причината за пожара и най-малко един човек, свързан с училището, е задържан, съобщи Синхуа в събота. Все още не е дадено официално обяснение за точната причина за смъртоносния пожар, въпреки че някои местни медии предполагат, че е свързано с електрическо нагревателно устройство. Селото се намира в покрайнините на град Нанянг с близо 10 милиона души на около 850 километра западно от Шанхай.

За интерната има малко информация, въпреки че публикувани вече видеоклипове в социалните медии показват малки деца, включително от детски градини, носещи престилки с логото на училището, както и по-големи деца, които учат калиграфия, съобщи БГНЕС.

Пожари и други смъртоносни инциденти са често срещани в Китай поради слаби стандарти за безопасност и лошо прилагане. През ноември 26 души загинаха и десетки бяха изпратени в болница след пожар в офис на въгледобивна компания в северната китайска провинция Шанси. Месец по-рано експлозия в ресторант за барбекю в северозападен Китай остави 31 жертви и накара властите да обещаят провеждането на национална кампания за насърчаване на безопасността на работното място. През април пожар в болница в Пекин уби 29 души и принуди отчаяните оцелели да скочат от прозорците, за да се спасят.

Снимка: БГНЕС