Москва: Сградата на Генералното консулство на Русия в Русе е отговорност на българските власти

"Не знаем какво се е случило в сградата през последната година и половина", се каза в позицията на Русия

20.01.2024 | 09:47 Редактор: Искра Ангелова
Москва: Сградата на Генералното консулство на Русия в Русе е отговорност на българските власти

Руското посолство у нас коментира съобщения в медиите за щети по сградата в Русе, където се е помещаваше Генералното консулство на Русия, като посочи, че сградата е предадена на българските власти без забележки още през лятото на 2022 г, предаде ТАСС.

"Сградата, в която се намираше нашето генерално консулство в Русе, беше предадена на градската администрация през лятото на 2022 г. Съответните актове, подписани от двете страни, не съдържаха никакви забележки относно състоянието на помещенията. Не знаем какво се е случило в сградата през последната година и половина, това беше извън нашия контрол. Съответните български служби отговарят за състоянието на сградата и въпросите за това трябва да се отправят към тях", се казва в позицията, цитирана от БГНЕС.

По-рано български медии, позовавайки се на "специална комисия, посетила сградата на 16 януари", съобщиха, че тя е претърпяла "огромни щети", включително премахнати кранове на мивките в сградата.

На 28 юни 2022 г. българското правителство реши да експулсира от страната 70 руски дипломати и представители на техническия персонал на дипломатическите агенции на Русия, включително генералните ѝ консули във Варна и Русе, след сигнал от националните служби за сигурност за възможен шпионаж от въпросните лица.

Снимка: БГНЕС