Засилена хуманитарна помощ на фона на нови израелски акции в Газа

Трима от заложниците на "Хамас" са френски граждани

17.01.2024 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Израел и "Хамас" се разбраха за повече хуманитарна помощ за Газа. В замяна заложници на палестинската групировка ще получат лекарства. Споразумението е постигнато с посредничеството на Катар и Франция.

Хуманитарната помощ се превозва от Доха за Египет с два самолета на катарските въоръжени сили. Договорено е да бъдат доставени лекарства на около 45 израелски заложници, които "Хамас" все още държи в Газа. В замяна ще се осигури хуманитарна и медицинска помощ за палестинци.

От катарското външно министерство обясниха, че сделката означава, че медикаментите, заедно с друга хуманитарна помощ, да бъдат доставени на цивилни в Газа, в най-засегнатите и уязвими райони, а в замяна необходими лекарства ще стигнат до израелските пленници.

От кабинета в Тел Авив потвърдиха, че два катарски самолета са ангажирани с превоза от Египет на медикаменти, които са закупени във Франция по списък, предоставен от Израел. Филип Лалио, ръководител на кризисния център на френското външно министерство съобщи, че преговорите са се водили от седмици.

"На всеки от 45-има заложници ще бъдат доставени специфични медицински пакети за няколко месеца. Първоначалната идея за лекарства срещу хуманитарна помощ дойде от семействата на някои от израелските заложници. Международният комитет на Червения кръст ще координира на място", поясни той.

Лалио уточни, че трима от държаните в Газа заложници са френски граждани, но никой от тях не се нуждае спешно от лекарства.

Снощи Израел отново поведе кампания в северната част на ивицата, две седмици след като обяви, че местните структури на "Хамас" са унищожени. Танковете отново навлязоха в района в момент, когато там започнаха да се завръщат бежанци.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС