Нови закони в Гърция изкараха ветеринарите на стачка

Според разпоредбите те вече не могат да лекуват спасени бездомни котки и кучета

17.01.2024 | 07:47 Редактор: Деси Николова
Нови закони в Гърция изкараха ветеринарите на стачка

Ветеринарните лекари в цяла Гърция започнаха  24-часова стачка днес заради закона за домашни любимци, които те нарекоха "глупави" и обявиха, че това не е решаване на проблема с бездомните животни в страната, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Общогръцката ветеринарна асоциация  призовава членовете си да стачкуват в знак на протест срещу новия закон за стерилизация на домашни любимци, който влиза в сила на 21 януари 2024 г.

Асоциацията заяви, че задължителната стерилизация на домашни любимци представлява риск за тяхното здраве. Те също така се противопоставят на задължителните ДНК тестове на тези животни и глобата от 150 евро за собствениците, и вече не позволяват на ветеринарите да лекуват животни, които не са регистрирани и микрочипирани.

За извършване на ДНК тест и регистрация, собственикът трябва да заплати такса на държавата от 135 евро за всяко животно, 15 евро на ветеринарния лекар за получаване на генетичния материал, плюс разходите за изпращане на пробата до ДНК банка, допълнителни разходи, като по закон те не могат да надвишават 10 евро.

Според Общогръцката ветеринарна асоциация  подобни "мерки" не премахват проблема с бездомните животни, каквато беше посочената цел на допълнителното законодателство, а напротив, утежняват ситуацията. Те настояват още здравната книжка да бъде призната за официален здравен сертификат за животните, наред с електронната книжка и паспорта.

Освен това те настояват да бъдат окомплектовани и финансирани общински ветеринарни клиники и приюти, които са единственият начин да се помогне на бездомните животни. В съобщението си ББА обяснява, че се противопоставя на получаването и предаването на генетичен материал от домашни любимци и настоява те да не бъдат глобявани за изпълнение на медицинските си задължения. Този закон като цяло се движи в грешна посока.
Това няма да помогне за намаляване на броя на бездомните животни, а общата стерилизация е мярка, която противоречи на съвременните научни данни и може, както показва практиката, дори да бъде опасна за определен брой животни и да доведе до влошаване на тяхното благосъстояние.

Сивата зона, създадена от боравенето на ветеринарни лекари с немаркирани животни, е неприемлива както за здравето и благосъстоянието на животните, така и за работната среда във ветеринарните клиники с "бум" в тълкуването на закона и налагането на глоби. Основата за съхранение на генетичен материал е практически непрактична мярка, която не носи съществени ползи при решаването на проблема с бездомните животни. Неговата цел, от една страна, е "фотографското" разпореждане с обществени пари, а от друга, събирането на данъци от собствениците на домашни любимци.

Новият електронен регистър за домашни любимци, предложен за въвеждане, добавя ненужна бюрокрация и губи време за преглед, превръщайки ветеринарния лекар в държавен секретар. Освен всичко друго, ветеринарите настояват данъкът върху добавената стойност на ваксините и лекарствата да се запази под 24%, като посочват, че високата цена се отразява негативно на здравето на животните и обществото поради високите разходи на собствениците, които в момента са изправени пред трудни времена. 

Министерството на земеделието създаде регистър на домашните любимци още през 2015 г. Но умното гръцко правителство трябваше да започне всичко отначало и – защо не, честа практика – да дава договори и работа на фирми и лица, лоялни към управляващата партия.

Според новия закон ветеринарите вече не могат да лекуват спасени бездомни котки и кучета, защото не са чипирани.

Снимка: Pixabay