Денков в Давос: Слънчогледът от Украйна се внася по стриктни правила

Това става в съответствие с интереса на българските зърнопроизводители, коментираха той на среща с украинския министър на икономиката

16.01.2024 | 20:04 Редактор: Елеонора Танева
Денков в Давос: Слънчогледът от Украйна се внася по стриктни правила

Координацията за внос и транзит на слънчоглед от Украйна обсъдиха в Давос министър-председателят акад. Николай Денков и украинският първи заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко. Двамата бяха категорични, че това трябва да става в съответствие с интереса на българските зърнопроизводители, но и с този на производителите на олио и други продукти от слънчоглед, които имат капацитет да обработват повече зърно.

Потвърдено беше, че договореният през есента на 2023 г. лицензионен режим за внос и транзит ще продължи да се спазва стриктно. А контролът ще се осъществява от Министерството на икономиката на Украйна във взаимодействие с българската Агенция "Митници“.

Министър Юлия Свириденко подари на премиера акад. Денков сувенир - символ на усилията на Украйна да обезвреди пехотните мини, заложени в хода на войната от руската армия. Те създават огромен риск за живота на хората, но и за селскостопанската дейност в Украйна.

Снимка: Facebook/Министерски съвет


1
0 rate up comment rate down comment 0
За плъховете
преди 3 месеца