Жители на Газа в търсене на безопасно място: Надяваме се, че няма да бъдем изселени за постоянно

От болницата "Ал-Кудс" до бежанския лагер "Нусейрат" и Рафах

13.01.2024 | 12:30 Редактор: Толя Стоянова
Жители на Газа в търсене на безопасно място: Надяваме се, че няма да бъдем изселени за постоянно

Последните три месеца бяха за хиляди една одисея в търсене на безопасност, която не съществува в Ивицата Газа. На Мухамед Али и семейството му вече няколко пъти се налага да търсят ново място, на което да живеят, след като домът им в град Газа е унищожен от израелските удари.

"Първо търсихме подслон в болницата "Ал-Кудс", която беше близо до дома ни. После ни казаха, че трябва да се евакуираме. Отидохме в бежанския лагер "Нусейрат". Сега сме в Рафах", разказа Али.

35-годишният инженер вече не се притеснява само за безопасността на своите близки, но и за това как изобщо ще изглежда животът в Газа след войната. Някои високопоставени израелски политици и министри от кабинета на премиера Нетаняху дори поставят под въпрос дали палестинците ще могат да се върнат обратно в домовете си.

"Надяваме се, че няма да бъдем принудително изселени за постоянно, надяваме се войната да свърши и хората да се приберат по домовете си. Достатъчно, всичко трябва да приключи", каза Али.

Засега няма яснота какво ще се случи с Газа след войната. Крайнодесни израелски политици като финансовия министър Безалел Смотрих и министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир не крият представите си за Газа - без голямата част от палестинците, които я населяват. Те искат територията да се преотстъпи на израелски заселници.

"Трябва да окуражаваме емиграцията в Газа”, каза Смотрих в скорошно интервю.

Бен Гвир пък призова за "пожелателно" изселване на палестинците от Ивицата Газа. Израелските медии съобщават също, че се водят преговори с трети страни, които биха приели палестинците - като например Конго, Руанда и Чад. И трите държави отричат подобни преговори да са се провеждали, информира DW.

Снимка: БГНЕС