София, Анкара и Букурещ подписват договор за разминиране на Черно море

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов замина за целта към Турция

10.01.2024 | 17:54 Редактор: Деси Николова
София, Анкара и Букурещ подписват договор за разминиране на Черно море

На 11 януари в Истанбул България, Турция и Румъния подписват междуправителствен Меморандум за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea).

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов замина за целта към Турция.

Решението за одобряване на Меморандума от българска страна беше взето на правителствено заседание на 13 декември 2023 г.

Основната задача на споразумението е да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна. Дейността на MCM Black Sea има изцяло мирен характер и не е насочена срещу никоя друга държава. Очаква се тя да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.

Плаващите мини в Черно море представляват значителна опасност за търговските кораби, особено за тези, които превозват украинско зърно от Одеса, което налага тяхното отстраняване. Създаването на оперативната група може ефективно да неутрализира заплахата, информира БГНЕС.

Черноморските държави Турция, Румъния и България се срещнаха с официални лица от Грузия, Полша и Украйна още през април 2022 г., за да обсъдят разчистването на мините след нахлуването на Русия в Украйна.

Министрите на отбраната от трите страни също проведоха разговори по плана на среща на НАТО в Брюксел през октомври миналата година и в Анкара през ноември, докато работеха за финализиране на инициативата.

София, Анкара и Букурещ се стремят да привлекат и други държави от НАТО към споразумението на по-късен етап.

Снимка: БГНЕС