Какво се случва с министъра на отбраната на САЩ?

Лойд Остин е хоспитализиран, но това е пазено в тайна

08.01.2024 | 19:40 Редактор: Тодор Петров
Какво се случва с министъра на отбраната на САЩ?

Никой от Пентагона не е уведомил президента Джо Байдън, че неговият министър на отбраната е хоспитализиран в продължение на четири дни. Това е резултат от поредица от грешки, включително объркване относно желанията на Лойд Остин и заболяване на началника на щаба му, твърдят запознати с въпроса.

Остин - най-високопоставеният служител на САЩ в областта на отбраната в момент, когато САЩ се сблъскват с поредица от кризи по целия свят - влезе в болница на 1-ви януари, след като изпита силни болки в резултат на предишна планова процедура. Той продължава да е в болница, като не е определена дата за изписването му, "но се възстановява добре и е в добро настроение", заяви в неделя говорителят на Министерството на отбраната Патрик Райдър.

Остин не планира да подава оставка. Отсъствието на 70-годишния бивш генерал от армията - и това, че никой не е бил уведомен за неговата хоспитализация, оставиха Белия дом и Конгреса зашеметени и в търсене на отговори. Дори и при репутацията на Остин като човек, който държи изключително много на неприкосновеността на личния живот, отсъствието представляваше сериозно нарушение на протокола за уведомяване в командната верига.

Постепенно се появиха подробности, които хвърлиха светлина върху случилото се. Според член от екипа на Остин - който се е подложил на планова процедура в края на декември - не е казал на служителите си, че трябва да уведомят другите, когато е бил приет в медицинския център "Уолтър Рийд" на Нова година, след като е изпитал силна болка.

По същото време началникът на кабинета на Остин, Кели Магсамен, е била болна от грип и също не е уведомила никого, казва едно от лицата.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС