Китай санкционира американски военни компании и заплаши САЩ

Ще има силен и решителен отговор от Пекин заради въоръжаването на Тайван

08.01.2024 | 17:44 Редактор: Тодор Петров
Китай санкционира американски военни компании и заплаши САЩ

Китай ще санкционира пет компании от отбранителната промишленост на САЩ след обявената наскоро нова продажба на въоръжение за Тайван и санкционирането на китайски фирми и физически лица под различни предлози, съобщи говорител на Външното министерство в Пекин.

"Продажбите на оръжия за Тайван са в грубо нарушение на принципа за един Китай и трите китайско-американски съвместните комюникета, особено това от 17 август 1982 г., а незаконните едностранни санкции, наложени от Съединените щати на китайски компании и физически лица под различни фалшиви предлози, накърняват сериозно суверенитета и интересите на сигурността на Китай. Продажбите на оръжия от САЩ и незаконните едностранни санкции подкопават също така мира и стабилността в Тайванския проток и нарушават легитимните и законни права и интереси на китайски компании и лица. Китай осъжда остро и се противопоставя твърдо на това и е отправил официален протест към Съединените щати", посочи говорителят.

Санкционираните компании са BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment , ViaSat и Data Link Solutions. Тяхното движимо и недвижимо имущество в Китай ще бъде замразено, а на китайски организации и физически лица се забранява да извършват транзакции и да си сътрудничат с тях, предаде "Радио Китай".

"Бих искал да подчертая, че китайското правителство остава непоколебимо в своята решимост да защити националния суверенитет, сигурност и териториална цялост, както и законните права и интереси на китайски компании и граждани", каза още говорителят.

"Китай настоява Съединените щати да спазват принципа за един Китай и трите съвместни комюникета, да зачитат международното право и основните норми, управляващи международните отношения, да спрат да въоръжават Тайван и атакуват Китай с незаконни едностранни санкции", посочват от Пекин, добавяйки, че в противен случай ще има силен и решителен отговор от Китай.

Снимка: БГНЕС