Талибаните убиха най-малко петима полицаи в Пакистан

Заложили бомба на пътя

08.01.2024 | 16:50 Редактор: Толя Стоянова
Талибаните убиха най-малко петима полицаи в Пакистан

Бомба, заложена на път в Пакистан, уби днес най-малко петима полицаи, охраняващи медицински работници, натоварени с провеждането на ваксинация срещу полиомиелит, предаде ДПА, като се позова на представители на властите. Отговорност за атаката поеха местните талибани. 

Нападението, извършено тази сутрин в Северозападен Пакистан, е най-смъртоносното от години срещу финансираната от ООН ваксинационна кампания в страната. Над 20 души, предимно полицаи, са били ранени при атаката в район Баджаур близо до границата с Афганистан, съобщи служителят на местната полиция Карим Хан.

Пакистанските талибани, които са различна от афганистанските групировка, поеха отговорност за нападението в съобщение за медиите. Те уточниха, че целта им е била полицейският патрул, а не медицинските работници. Проявите на насилие от страна на ислямистките бунтовници зачестиха през последните месеци, предшестващи парламентарните избори, предвидени за следващия месец. Атаките се увеличиха особено много в граничещата с Афганистан северозападна пакистанска провинция Хайбер-Пахтунхва.

Медицинските екипи, които се занимават с ваксинация на населението срещу полиомиелит, както и охраняващите ги служители на силите за сигурност, често стават мишена за ислямистите, които смятат, че кампанията е заговор от страна на Запада за стерилизация на мюсюлманите. Пакистан и Афганистан, които от години страдат от ислямистко насилие, са сред последните държави в света, където водещата до парализа заразна болест все още е ендемична, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС