И в Гърция хвърлят кръст във водата, празнуват Теофания

Празникът се отбелязва още от началото на християнството

06.01.2024 | 12:45 Редактор: Елеонора Танева
И в Гърция хвърлят кръст във водата, празнуват Теофания

Докато българите честват Богоявление,  гърците - Теофания.  Празникът се отбелязва още от началото на християнството и е известен освен с нашето  и с гръцкото си наименование Теофания - Бог, който се явява на хората, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Православната църква обединява празника с Кръщение Господне, чете се откъсът от Евангелието, когато Исус отива на брега на река Йордан и моли да бъде кръстен от Йоан Кръстител.

Във всички краища на Гърция, както и в България, се хвърля кръст във водата.

Изключително интересно е празнуването на Богоявление в Драма. Кукери с маски, звънци и песни обикалят и благославят домовете за здраве и берекет. В района на град Кавала спазват обичая, като палят огньове и  танцуват около тях. В град Касториа обичаят изисква кукери да вдигат много шум, за да изгонят злите духове. Всеки, който ги срещне им дава пари.

На Халкидики палят чучело. На островите се украсяват лодките на пристанището, където ще хвърлят кръста. На остров Левкада хвърлят портокали в морето за здраве. На островите се извършва водосветен молебен. Хора на различна възраст се хвърлят, за да извадят кръста. На Богоявление се вярва, че се изчистват всички води.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)