Путин за експлозиите в Иран: Потресаващо нападение срещу мирни хора

Той осъди тероризма във всичките му форми

03.01.2024 | 22:12 Редактор: Вяра Димова
Путин за експлозиите в Иран: Потресаващо нападение срещу мирни хора

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования към ръководството на Иран във връзка с експлозиите, при които над 100 души загинаха в южния ирански град Керман, предаде агенция РИА Новости, като се позова на изявление на Кремъл.

Путин осъди "тероризма във всичките му форми" и каза, че нападението срещу мирни хора е "потресаващо със своята жестокост и цинизъм", отбелязва Кремъл.

"Остро осъждаме тероризма във всичките му форми и проявления и потвърждаваме ангажимента си за безкомпромисна борба с това зло", добави Путин, цитиран от Ройтерс.

Руският президент поиска от иранските лидери да "предадат думи на съчувствие и подкрепа на семействата и приятелите на жертвите, както и пожелания за бързо възстановяване на всички ранени", се казва още в изявлението, цитирано от БТА.

Неназован ирански служител заяви пред агенция ИРНА, че "две взривни устройства, поставени покрай пътя, водещ към град Керман, са били детонирани дистанционно от терористи". Все още никой не е поел отговорност за експлозиите. Това е най-смъртоносното нападение в 45-годишната история на Ислямската република.

Иранската държавна телевизия съобщи, че най-малко 103 души са загинали и 211 са ранени. Иран обяви за утре ден на национален траур след двойната експлозия край гроба на иранския генерал Касем Солеймани, убит през 2020 г., предаде иранската телевизия.

Снимка: БГНЕС