Над 60 жертви и отчаяние в очите на хората в Япония, спасители се надпреварват с времето

Много държави изразиха готовност да помогнат

03.01.2024 | 19:08 Редактор: Вяра Димова

Нарасна броят на жертвите на мощното земетресение, което разтърси Централна Япония в началото на годината. Досега е потвърдено, че са загинали 62 души. За спасителните екипи продължава надпреварата с времето. Те бързат да открият оцелели в условията на студ и прогнозирани проливни дъждове. 

Дъждовете допълнително затрудняват работата на спасителите заради опасност от свлачища. Обстановката е усложнена и от прекъснатите пътища и повредена инфраструктура. Правителството инструктира службите за реакция при бедствия да осигурят на пострадалите всичко, от което се нуждаят спешно, включително ток и вода. 

Над 100 хиляди души бяха евакуирани от най-силно засегнатия полуостров Ното. Те са подслонени в специални центрове, но никой засега не може да им обещае бързо връщане по домовете. Макар и в безопасност, много от тях се оплакват от безсъние.

"Това е заради преживяната травма. Въпреки че вторичните трусове са били по-слаби, хората са били обхванати от силно безпокойство и това е разбираемо, така чувстваме нещата, и аз и всички останали", разкри Мицуру Кида.

Травмата е невъзможно да отмине за дни. Преживяното сега се наслагва върху тежкия спомен за последното силно земетресение в този район през 2007 година.

"Ние бяхме построили наново къщата си след последното земетресение. Сега не мисля, че ще можем да се справим отново", каза жител на Анамизу.

Солидарност с Япония и готовност да помогнат изразиха много държави, сред които САЩ и Китай. ЕС обяви, че е изцяло съпричастен и също е готов да предложи всякаква необходима подкрепа. 

Вижте повече в репортажа.