Данъчните в Гърция ще излъчват с камери на живо проверки в офиси

Властите въвеждат допълнителен данък от 33% върху недоказан доход

03.01.2024 | 08:03 Редактор: Деси Николова
Данъчните в Гърция ще излъчват с камери на живо проверки в офиси

72 885 данъчни проверки ще бъдат извършени през новата година от Независимия орган за публични приходи (AADE). 3500 жалби за укриване на данъци, подадени от граждани чрез приложението "appodixi", работещо на мобилни телефони, вече са добавени към проверките, свързани с дела за имоти, доходи и "черни пари", информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Ръководителят на Независимия орган за публичните приходи Йоргос Пицилис издаде заповед за 27 500 пълни и частични данъчни ревизии от ревизионните служби.

От всички случаи, които ще бъдат одитирани, поне 70% ще се отнасят за години, случаи, периоди или задължения от последните пет години. От тях 75% ще се съсредоточат върху дела от последните три години, за които е изтекъл срокът за подаване на декларация за облагане на доходите.

25 400 ще са частичните проверки на място за коректно изпълнение на данъчни задължения с цел недопускане на груби случаи на укриване на доходи. 2500 ревизии ще бъдат извършени за установяване на коректното изпълнение на негодишните задължения по капиталови данъци с акцент върху покупко-продажбата на недвижими имоти с парични и необлагаеми родителски помощи и дарения.

Специални проверки ще има дали парите, с които са закупени имотите, са оправдани от декларираните от купувачите в данъчната служба доходи. В противен случай данъкоплатците ще бъдат помолени да дадат обяснения, а тези, които не могат да обосноват произхода на парите, ще бъдат начислени с допълнителен данък от 33% върху "непокритата" сума, тъй като това ще се счита за неоправдано увеличение на богатството.

16 600 целеви частични проверки на място. 885 ревизии – разследвания по случаи на укриване на данъци в големи размери.

С публикуването на бизнес плана на Независимия орган за публичният приход  на Гърция за 2024 г. се очаква планирането на други данъчни одити в други сектори на икономическа дейност (митници, на пътни оси, възстановяване на данъци, ДДС, виртуални ДДС номера, тристранни транзакции и др.).

Данъчни с камери

Междувременно скоро ще се извършват данъчни проверки на място в помещенията на предприятията с камери и пряко предаване. Според програмата за дигитална трансформация на  Независимия орган за публичните приходи, данъчните служители ще носят със себе си камери, които, от една страна, ще записват дейността им, когато посещават бизнес за контрол, от друга страна, ще предават на живо към оперативния център всички действията и движенията, допринасящи за ограничаване на корупционните явления.

Аудио-визуалните материали ще бъдат съхранявани шест месеца и след това ще бъдат унищожени. Освен това, чрез активиране на "Одит на живо“ одиторите ще имат директен достъп до данъчния профил на фирми или самостоятелно заети лица и ще могат да видят в реално време дали имат история на просрочия, дали са подали данъчни декларации за доходите и периодични декларации по ДДС, дали имат удостоверени задължения към данъчните власти и дали са прехвърлили данните в платформата myDATA.

Те също така ще могат да проверяват автентичността или неавтентичността на касовите бележки, издадени от касовите апарати, тъй като те ще бъдат оборудвани с преносими скенери и ще издават протокол на място за резултатите от проверката, въз основа на който ще се налагат санкции и глоби. се налагат, ако установят укриване на оборот и невръщане на ДДС.

Снимка: Pixabay