С колко по-скъпо ще пътуват гърците по магистралите и коя от тях засяга българите?

През 2023 г. цените на тол таксите в Гърция не се повишиха

02.01.2024 | 09:13 Редактор: Искра Ангелова

В Гърция са в сила новите цени на пътните такси. Те са повишени със средно 7,5%, според новите ставки, публикувани от шестте оператора на националните магистрали на страната, в споразумение с Министерството на инфраструктурата на Гърция.

Пътуването Атина-Солун за обикновен семеен автомобил с нормален размер се увеличи с 2,20 евро. Сега цената за разстоянието е 33,55 евро. Увеличения за магистралите "Атики Одос" и "Егнатия Одос", съответно в Атина и Солун, няма.

Магистрала "Егнатия Одос", която свързва България и Гърция, е държавна, все още. През последните години не са налагани увеличения, а само корекции след създаването на нови тол станции. "Егнатия" е в процес на приватизация и законодателството от 2018 г. предвижда, че преди да бъде подписан договор, цените на пътните такси трябва да бъдат увеличени, като вместо 0,03 евро на километър към днешна дата, се таксуват 0,04 евро на километър. Концесионният процес обаче е "замразен" от месеци, защото трябваше да се решат проблеми с финансирането му.

Подписването се очаква през 2024 г. Поскъпването е аргументирано с голямото увеличение миналата година на индекса на потребителските цени на базата, на която се изчислява годишната корекция на таксата - и неналагането на увеличение през миналата година.

През 2023 г. цените на тол таксите в Гърция не се повишиха, тъй като правителството блокира намерението на концесионерите да вдигнат цените. Новите цени са съобразени с индекса на инфлацията в Гърция.

Вижте повече в репортажа на Силвия Станчева.

Снимка: БГНЕС