Спад в рейтинга на Путин, но Песков предрече: Ще победи с 90% на изборите

Руският държавен глава може да остане на власт до 2036 година

29.12.2023 | 17:27 Редактор: Искра Ангелова
Спад в рейтинга на Путин, но Песков предрече: Ще победи с 90% на изборите

Рейтингът на одобрение на президента Владимир Путин остава стабилно висок през последните няколко месеца в подкрепа на руския лидер, преди преизбирането му през 2024 г., според нови данни от неправителствена организация, която проучва общественото мнение.

Руският "Левада" център, независима изследователска организация, базирана в Москва, оценява обществените нагласи към пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна от началото му през февруари 2022 г., както и рейтингите на одобрение на ключови политически фигури, включително руския президент.

Последното проучване, публикувано на 21 декември, че нивото на одобрение на руския президент е 83%, което е с два процентни пункта по-малко от ноември 2023 г. Проучването е проведено между 14 и 20 декември в интервюта лице в лице с 1600 пълнолетни руснаци в цялата страна. Максималната граница на грешка беше 3,4 процентни пункта. Това идва на фона на предстоящите президентски избори в Русия през 2024 г., планирани да се проведат на 17 март. Съгласно конституционните промени, направени преди войната в Украйна, Путин може да остане на власт до 2036 г., припомнят от Newsweek.

Центърът "Левада" е рекламиран като един от най-реномираните и най-дълго работещи независими социологични институти в Русия. Но изследователите подчертават, че в автокрациите гражданите често се страхуват да отговарят на въпроси относно политиката.

Строгите закони, приети в Русия през март 2022 г., направиха критикуването на руските военни и войната в Украйна незаконни. Смята се, че мнозина отговарят нечестно на проучвания на общественото мнение по темата, страхувайки се от възмездие. Центърът "Левада" попита: "Като цяло одобрявате или не дейността на Владимир Путин като президент на Русия?"

Този месец 83% от анкетираните казаха, че одобряват дейността на Путин като лидер на страната, 14 процента казаха, че не одобряват. Три процента отказаха да отговорят. Това е в контраст с 82%, които казват, че са одобрили през юли, 80% казват, че са одобрили през август и септември, 82% казват, че са одобрили през октомври, и 85% рейтинг на одобрение миналия месец.

Путин обяви по-рано този месец, че ще се кандидатира за преизбиране през 2024 г. Ако бъде преизбран, това ще бъде неговият пети мандат като руски президент, припомня dnes.bg.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прогнозира победа на Путин с 90% догодина.

"Нашите президентски избори всъщност не са демокрация. Това е скъпа бюрокрация", каза Песков пред The New York Times в статия, публикувана на 6 август. "Г-н Путин ще бъде преизбран следващата година с повече от 90 процента от гласовете."

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 1
Ха ха
преди 3 месеца
Отвратителната " сглобка" с колко % доверие се ползва- "10 % с ДБ, с всичко и с ала- бала с Радев"? Като имате 90% доверие, тогава коментирайте другите. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Айде моля ти се
преди 3 месеца
Това е като изборите в НРБ, където БКП все печелеше с 99% Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Посочете един западен лидер с процент на одобрение над 50% Сигнализирай за неуместен коментар