Ердоган: Турция ще подсили военните си бази в Северен Ирак

Нито един терорист няма да може да стъпи в близост до нашите обекти, заяви турският президент

28.12.2023 | 23:02 Редактор: Толя Стоянова
Ердоган: Турция ще подсили военните си бази в Северен Ирак

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще подсили постоянните си бази в Северен Ирак, след като 12 турски войници бяха убити в региона при сблъсъци с бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната от Турция, САЩ и ЕС за терористична организация, предаде Ройтерс.  

Лидерът на Турция отбеляза, че през последните няколко години са изградени стотици километри пътища в региона около постоянните турски бази в Ирак и допълни, че до пролетта ще бъде завършена цялата инфраструктура около новопостроените такива.

"По този начин нито един терорист няма да може да стъпи в близост до нашите обекти", каза Ердоган. 

Според Анадолската агенция терористите от ПКК често се крият в Северен Ирак, откъдето планират трансгранични нападения в Турция, поради което турските военни сили редовно извършват удари в региона. От 2019 г. страната е предприела серия от операции за неутрализиране на тероризма и терористите.  Турските власти използват термина "неутрализиране", за да означат, че въпросните терористи са се предали, били са убити или заловени В своята над 35-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК, която е включена в списъка на терористичните организации от Турция, САЩ и ЕС, е отговорна за смъртта на над 40 000 души, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС