Полша ликвидира всички обществени медии - каква е целта?

"Тя може да бъде оттеглена по всяко време от собственика на държавата", заяви Бартоломей Сенкевич

27.12.2023 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова
Полша ликвидира всички обществени медии - каква е целта?

Новият министър на културата на Полша обяви в сряда ликвидацията на всички обществени медии, които бяха смятани за рупор на предишното популистко-националистическо правителство. Бартоломей Сенкевич каза, че този ход ще "гарантира работата и преструктурирането" на обществените телевизионни и радиостанции, на националната телеграфна агенция PAP, като същевременно ще избегне съкращения на персонал, според изявление, публикувано в мрежата X.

"Ликвидацията може да бъде оттеглена по всяко време от собственика на държавата", пише той.

Последното действие вероятно ще влоши противопоставянето между правителството и президента Анджей Дуда, съюзник на предишната администрация, който критикува реформите на правителството и наложи вето на субсидиите за държавните медии.

Проевропейското правителство на премиера Доналд Туск пое властта по-рано този месец след осемгодишно управление на дясната партия "Право и справедливост" (PiS). То оправда уволнението от миналата седмица на ръководството на обществените медии като опит за възстановяване на "безпристрастността", след като те редовно бяха обвинявани в пристрастно отразяване, разпространяване на правителствена пропаганда и отправяне на словесни атаки срещу опозицията.

Снимка: БГНЕС