ЕС подготвя нови 20 млрд. евро помощ за Украйна

Това ще позволи да бъде заобиколено унгарското вето

27.12.2023 | 10:32 Редактор: Деси Николова
ЕС подготвя нови 20 млрд. евро помощ за Украйна

Европейският съюз подготвя резервен план за финансиране на Украйна на стойност 20 милиарда евро, съобщи "Файненшъл Таймс". Целта е да се заобиколи Унгария, която се противопоставя на изпращането на още средства за Киев. По-рано този месец европейските лидери не успяха да се споразумеят за отпускането на 50 милиарда евро на украинската страна за срок от 4 години.

Официални представители уточниха, че новата схема означава, че страните участнички ще предоставят гаранции за европейския бюджет, което ще позволи на Еврокомисията да заеме средствата на капиталовите пазари през следващата година. Процедурата е подобна на тази през 2020 година, когато по време на пандемията комисията предостави около 100 милиарда евтино финансиране на държавите членки по краткосрочни схеми за подкрепа на работната ръка, информира БНР.

Сега няма да се изискват гаранции от всяка страна и основните участници ще бъдат държавите с най-висок кредитен рейтинг. Това ще позволи да бъде заобиколено унгарското вето, тъй като няма да бъде необходимо предложението да бъде прието с единодушие. Гаранциите при някои страни, като Германия и Нидерландия, обаче трябва да минат през одобрение от националните парламенти и официалните представители очакват процесът да бъде завършен, така че помощта за Украйна да бъде изпратена до март, коментира "Файненшъл таймс".

Снимка: Pixabay