Разширяват обхвата на приложението паник бутон за жените в Гърция от 2024 г.

От началото на годината 134 жени са го активирали

24.12.2023 | 08:15 Редактор: Тодор Петров
Разширяват обхвата на приложението паник бутон за жените в Гърция от 2024 г.

През 2024 г. пилотната програма Panic Button – приложение за мобилен телефон, което позволи на жените дискретно да уведомяват гръцката полиция в случай на заплаха или опасност за техния живот или физическа цялост – ще бъде разширена в други региони на страната.

Паник бутон е цифрова услуга на гръцката държава за борба с насилието срещу жени. Със съвместно министерско решение на министъра на националната икономика и финансите Костис Хацидакис, министъра на защитата на гражданите Янис Иконому, министъра на цифровото управление Димитрис Папастериу и заместник-министъра на социалното сближаване и семейството Мария Александра Кефалу, пилотната програма Combion Panikou стартира. 

Разширява се географски и сега обхваща районите под местната юрисдикция на Главните полицейски дирекции на регион Атика, Солун и общините, в които се намират полицейските управления на страната, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Правителството използва нови технологични инструменти, за да защити всички жени от насилие. В тясно сътрудничество с Министерството на защитата на гражданите, министър Янис Иконому и гръцката полиция: "Ние вървим напред към предоставянето на услугата паник бутон в много райони на страната. Искрено благодарим на фондация Vodafone, която създаде и предаде приложението на гръцката държава, която продължава да подкрепя", каза заместник-министърът на социалното сближаване и семейството Мария-Александра Кефала. 

От началото на годината 134 жени са активирали паник бутона. 

"Ние разширяваме използването на паник бутона, за да помогнем на други жени в нашата страна да се чувстват по-сигурни, ако са подложени на насилие или физическата им цялост е застрашена. Ще засилим усилията си да прекъснем цикъла на насилието и да създадем култура на нулева толерантност към насилието, където и да се случи и от когото и да идва.

Напомняме, че за да се свърже с приложението Panic Button, жената трябва да попълни следната информация: цифров код, ЕГН (AMKA), пълно име, номер на мобилен телефон, точен адрес и етаж, име при домашно обаждане, история на инциденти с насилие, дали нарушителят има оръжие, наличие на деца и/или бременност, признаци на пристрастяване и/или психично заболяване на потенциалния история на нарушителя. Паник бутонът беше въведен на 23 март 2023 г. в Гърция.