Радев в Косово: Правото на свободно самоопределяне е основен принцип

"Защитата на правата и интересите на нашите сънародници е приоритет за българската държава", заяви българският президент

23.12.2023 | 18:28 Редактор: Искра Ангелова
Радев в Косово: Правото на свободно самоопределяне е основен принцип

Консолидацията на косовските граждани с българско самосъзнание ще даде възможност за задълбочаване на връзките на общността с България и ще стимулира и диалога между двете държави. Това заяви държавният глава Румен Радев в Призрен, където днес се срещна с представители на българската общност, както и с техни сдружения. В разговора участваха жители на географските области Гора, Жупа и Подгора.

В изказването си Румен Радев изказа признателност за това, че в нелеките исторически времена, в продължение на векове сънародниците ни са успели да съхранят своята българска идентичност, самосъзнание и култура.

"Изключително важно е да можете свободно да заявите вашата етническа принадлежност. Правото на свободно самоопределяне е основен принцип в съвременното международно право и никой не трябва и не може да ви го отнеме. Нито други общности, нито съседни държави", подчерта Румен Радев пред нашите сънародници във връзка с предстоящото преброяване на населението в Косово през 2024 г.

Българският президент напомни за получените уверения от косовската власт, че то ще се проведе независимо, прозрачно и обективно.  Резултатите от него са важни, за да може българската страна да подкрепя вашите усилия, стремеж да превръщате вашия регион в място, където децата ви да остават, да имат достойно препитание и да са горди, че са българи тук в Косово, каза още той. Преброяването ще даде възможност и на страната ни като член на ЕС да задълбочи сътрудничеството, чрез различни инструменти и програми и ще създаде условия за взаимодействие, за обмяна на опит и сътрудничество.

"Защитата на правата и интересите на нашите сънародници е приоритет за българската държава", подчерта още държавният глава и открои работата на българските сдружения в Косово "Обединени българи в Косово" и "Дружество за развитие и интеграция на българската общност в Косово", чиито ръководители също присъстваха на срещата. Румен Радев отбеляза и инструментите, чрез които България подпомага нашите общности зад граница, като разгръщането на нови програми дава възможност за социално-икономическото развитие и открива нови перспективи пред младите хора. 120 са студентите от Косово, които се обучават в български висши училища.

Президентът изтъкна и значението на политическия диалог на най-високо политическо ниво между България и Косово за перспективите пред българската общност в страната. "България активно подпомага усилията на Косово да се развива като мултиетническа държава със съвременни демократични институции, която да е пълноценно интегрирана в международната общност и ще продължи да го прави във всяко отношение", подчерта държавният глава.

Румен Радев посочи и че сред водещите акценти във вчерашните му разговори с президента на Косово Вьоса Османи-Садриу и с премиера Албин Курти е било намирането на всички законови възможности, така че българската общност да бъде законово призната. 

Сред въпросите, които бяха обсъдени по време на разговора беше законодателството, свързано с получаването на българско гражданство, демографските проблеми в регионите, населени с косовски граждани с българско самосъзнание, както и предизвикателствата пред българските общности зад граница.

По-рано българският президент участва в откриването на новия офис на „Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Косово“ и на кабинет на българския почетен консул в Прищина Абедин Хасани.

Снимка: Прессекретариат на президента