Ердоган: ЕС ще блокира присъединяването на Украйна и Молдова

Даването на статут на кандидат не означава, че те ще станат членки, заяви турският президент

19.12.2023 | 17:51 Редактор: Толя Стоянова
Ердоган: ЕС ще блокира присъединяването на Украйна и Молдова

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Европейският съюз ще блокира присъединяването на Украйна и Молдова, като добави, че Анкара отдавна е заслужила правото да се присъедини към блока, но е оставена да чака по "политически причини", предаде Ройтерс.

Лидерите на ЕС се съгласиха миналата седмица да започнат преговори с Украйна, въпреки че тя продължава да се бори срещу руската инвазия, както и със съседна Молдова. ЕС обаче не може да постигне споразумение за пакет финансова помощ на стойност 50 милиарда евро за Киев заради противопоставяне от страна на Унгария. Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението за начало на преговори с ЕС като "победа" за Украйна и европейския континент.

Говорейки пред журналисти на връщане от посещение в Унгария, Ердоган заяви, че Турция, която е кандидатка за членство в ЕС от 2005 г., е заслужила правото да се присъедини към блока, но процесът е блокиран заради политически пречки.

"Даването на статут на кандидат не означава, че те ще станат членки на ЕС. Ще започне един процес с тях и те също ще бъдат блокирани. Нито една от тези страни не е Турция", посочи Ердоган, цитиран от пресслужбата му.

"Неправилно е Турция, която е по-готова да се присъедини към ЕС от някои страни членки, да бъде държана на вратата в продължение на години заради политически пречки", добави турският президент. 

Кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС е замразена от години заради безпокойства на ЕС във връзка със спазването на правата на човека в Турция и разногласия по отношение на регионалната политика, по-специално в Източното Средиземноморие и етнически разделения остров Кипър. ЕС зависи от помощта на членката на НАТО Турция, особено по въпроса за миграцията, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС