Еманюел Макрон призова ЕС да "окаже пълна и трайна подкрепа на Украйна"

Унгария пък заплашва да блокира ключови за Киев решения

13.12.2023 | 15:50 Редактор: Деси Николова
Еманюел Макрон призова ЕС да

Еманюел Макрон призова Европейския съюз да "окаже пълна и трайна подкрепа на Украйна", предаде АФП.

При посрещането на словенския министър-председател Роберт Голоб в Париж, френският президент заяви пред медиите, че двете страни са "решени да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, във военно, икономическо, хуманитарно и дипломатическо отношение, тъй като нашата колективна сигурност и зачитането на международния ред, основан на закона и общите ни ценности, са заложени на карта".

Унгария заплашва да блокира ключови за Киев решения, които са включени в дневния ред на европейската среща на върха на 14 и 15 декември: започването на преговори за членство в ЕС и одобряването на 50 млрд. евро европейска помощ - под формата на безвъзмездни средства и заеми за страната.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан отново заяви, че започването на преговори за присъединяване би било "ужасна грешка", като увери, че очакваното отпускане на европейски средства за Будапеща няма да промени мнението му.

"Дискусиите, които ще проведем утре, ще бъдат решаващи", заяви Еманюел Макрон, като потвърди позицията си в полза на преговори за присъединяване, придружени от реформи в начина на функциониране на ЕС, които да позволят това ново разширяване, информира БГНЕС.

За Робер Голоб "европейската среща на върха ще бъде трудна, но много важна. Ако искаме това разширяване да бъде ефективно, се нуждаем от вътрешни реформи", съгласи се той.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ааааа
преди 4 месеца
След като Франция бомбандира Нигер преди няколко месеца, сме длъжни да пратим военна помощ на Нигер срещу агресора и да му наложим санкции? Това ли иска да каже, понеже смотолеви нещо за международно право и неговото зачитане? Сигнализирай за неуместен коментар