Путин пусна на вода 2 нови ядрени подводници: Русия ще се чувства в безопасност (+СНИМКИ)

Те укрепят бойната готовност на руския флот

11.12.2023 | 19:56 Редактор: Искра Ангелова
Путин пусна на вода 2 нови ядрени подводници: Русия ще се чувства в безопасност (+СНИМКИ)

Руският президент Владимир Путин обеща да засили "военноморската мощ" на Русия, докато присъстваше на откриването на две ядрени подводници в Далечния север на страната, предаде АФП. Руският лидер взе участие в церемонията по вдигане на флага в Северодвинск на Бяло море, където през последните шест години бяха построени "Красноярск" и "Император Александър III".

"С такива кораби и такива оръжия Русия ще чувства, че е в безопасност", каза Путин пред военноморските офицери, докато посещаваше една от подводниците в замръзналите арктически води, цитиран от БГНЕС.

russia1

Миналата седмица Путин обяви, че ще се кандидатира за преизбиране през 2024 г., почти две години след началото на продължаващата офанзива в Украйна.

Той заяви, че подводниците ще "укрепят бойната готовност на руския флот, нашата военноморска мощ в Арктика, в Близкия изток, в Черно и Балтийско море, в Каспийско море". В допълнение към тези два кораба, които ще се присъединят към Тихоокеанския флот, Русия строи осем ядрени подводници

russia2

С наближаването на втората година от бойните действия в Украйна, Русия пренасочи икономиката си до голяма степен към военното производство

През октомври руските законодатели подкрепиха рекордно увеличение на военните разходи, които през 2024 г. ще съставляват почти една трета от всички разходи. Президентът обеща да "продължи работата по увеличаване на военноморската мощ на Русия".

Снимки: БГНЕС