Русия засилва военноморската мощ, Путин обяви строителство на още 5 подводници

"Морето е най-важната стратегическа зона на Световния океан", обяви руският президент

11.12.2023 | 15:33 Редактор: Вяра Димова
Русия засилва военноморската мощ, Путин обяви строителство на още 5 подводници

В момента в Русия се строят пет подводници от проекта "Ясен-М", атомният крайцер "Архангелск" е на финалната фаза. Това каза руският президент Владимир Путин, съобщават руски медии.

"Едновременно се строят пет подводници клас "Ясен-М", включително атомният крайцер "Архангелск", който е на финалната си фаза", каза държавният глава на церемонията по издигане на военноморските флагове на атомните подводни крайцери "Император Александър III' и "Красноярск".

"Непременно ще реализираме всички наши планове за строителство на подводници и надводни кораби, ще укрепим количествено бойната готовност на руския флот, нашата военноморска мощ в Арктика, Далечния изток, Черно море, Балтийско море, Каспийско море. Морето е най-важната стратегическа зона на Световния океан", подчерта Путин, цитиран от "Труд".

"Военноморската мощ на Русия ще продължи да укрепва. През следващите години ще бъдат спуснати на вода три стратегически ракетоносеца клас "Борей-А", каза още той.

Според Путин "през следващите години, в рамките на държавната програма за въоръжаване, от запасите на легендарния "Севмаш" трябва да бъдат изстреляни още три стратегически ракетоносеца клас "Борей-А" и прехвърлени на Военноморските сили".

Снимка: БГНЕС