Жените на мобилизирани руснаци: Искаме си мъжете обратно, нямат повече сили и мотивация

Молбите им до властите са пренебрегнати

11.12.2023 | 13:20 Редактор: Толя Стоянова
Жените на мобилизирани руснаци: Искаме си мъжете обратно, нямат повече сили и мотивация

Роднините на мобилизирани руснаци, изпратени да се бият във войната на Русия срещу Украйна, все по-често се бунтуват. Те настояват за връщането на мъжете и синовете си от фронта, организират бдения и флашмобове и се обръщат към руския президент Владимир Путин. 

Властите признават, че мобилизацията в Русия ще остане в сила, докато не бъде отменена от президента. Поради това наборните войници могат да бъдат държани на фронтовата линия неограничено време и не се предвижда ротация.

Голямото събитие, при което руският президент Владимир Путин отговаря на въпроси - "Директна линия", ще се проведе на 14 декември. Поради това отчаяните роднини на мобилизираните руснаци изпращат множество въпроси.

"Съпругът ми и брат ми са на фронта, мобилизирани бяха още в началото и вече девет месеца нямат никакъв отпуск - трябва да останат в зоната на бойните действия. Синът ми ме пита защо само баща му трябва да се бие на фронта, а тези на връстниците му - не", казва Татяна (името е променено по нейна молба).

По думите ѝ на съпруга ѝ и на брат ѝ е било предложено да подпишат договори с руската армия, предаде DW.

"Но това не променя нищо. Всички са уморени, изтощени, нямат нито сили, нито мотивация", казва Татяна. Всичките ѝ молби до властите са пренебрегнати.

Снимка: БГНЕС