Цените на петрола се повишават за втора поредна седмица

Опасенията за свръхпредлагане и по-слаб ръст на търсенето следващата година остават

11.12.2023 | 09:23 Редактор: Тодор Петров
Цените на петрола се повишават за втора поредна седмица

Цените на петрола се повишават в понеделник, продължавайки ръстовете втора поредна седмица, след като усилията на САЩ да запълнят стратегическите си резерви предоставиха известна подкрепа. Опасенията за свръхпредлагане и по-слаб ръст на търсенето на горива следващата година обаче остават, предава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 60 цента, или 0,79%, до 76,44 долара за барел, а върху американския WTI – с 52 цента, или 0,73%, до 71,75 долара за барел.

Цените и на двата договора скочиха с над 2% в петък, но отчетоха седми пореден седмичен спад – най-дългата им подобна серия от 2018 г., заради продължаващи опасения за свръхпредлагане.

Спадът в цените напоследък предизвика търсене от САЩ, които търсят до 3 млн. барела суров петрол за стратегическите си резерви с доставка за март 2024 г.

Тъй като пониженията на добива няма да бъдат приложени до следващия месец и данните за производство на ниво държави ще излязат след януари, следващите два месеца ще са волатилни, преди да има предварителна яснота относно количествено измеримите данни за съответствие, добавят анализаторите.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay