Синът на президента на Сомалия избяга от Турция, обвинен е за смъртоносна катастрофа

Адвокат на жертвата

09.12.2023 | 16:16 Редактор: Елеонора Танева
Синът на президента на Сомалия избяга от Турция, обвинен е за смъртоносна катастрофа

Синът на сомалийския президент, за когото се твърди, че е убил доставчик в Истанбул, е избягал от Турция въпреки международната заповед за арест, съобщиха медиите в събота. Полицията е освободила Мохамед Хасан Шейх Мохамуд без никакви условия за освобождаване след предварителни разследвания на инцидента, съобщи опозиционният всекидневник "Джумхуриет“.

"Заподозреният е напуснал Турция свободно", каза истанбулския кмет Екрем Имамоглу в платформата X. Като водещ опонент на президента Реджеп Ердоган, той обвини властите, че са „позволили това бягство“ и са „неспособни да защитят правата на гражданите в собствената си страна“.

Синът на президента Хасан Шейх Мохамуд се е блъснал в доставчик на мотоциклет на 30 ноември, според полицейски доклад, цитиран от телевизия A Haber. Бащата на две деца, Юнус Емре Гьочер, почина в болница шест дни по-късно. Прокурорът на републиката издаде международна заповед за арест в петък, след като полицията отиде в дома на заподозрения само, за да установи, че "го няма от 2 декември", предаде телевизията, цитирана от БГНЕС.

Адвокатът на загиналия каза пред "Джумхурет“, че в първия доклад на пътната полиция за катастрофата жертвата е обвинена в "небрежност". Втори експертен доклад с видеозаписи показа, че заподозреният сомалиец е "100 процента отговорен", каза адвокатът, но изрази съмнения, че той "някога ще бъде заловен".

Турция поддържа близки отношения със Сомалия през последните 10 години и е водещият икономически партньор на държавата от Африканския рог, особено в строителството, образованието и здравеопазването, както и във военното сътрудничество.