Шефът на руското външно разузнаване към САЩ: Украйна ще се превърне във втори Виетнам за вас

Байдън предупреди, че пряк сблъсък между НАТО и Русия може да предизвика Трета световна война

07.12.2023 | 19:29 Редактор: Искра Ангелова
Шефът на руското външно разузнаване към САЩ: Украйна ще се превърне във втори Виетнам за вас

Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин каза на САЩ, че подкрепата за Украйна от страна на Запада ще превърне конфликта във "втори Виетнам", който ще преследва Вашингтон с години, предаде Ройтерс.

Путин изпрати в началото на миналата година войски в Украйна и започна война, при която ранените и убитите вече са стотици хиляди. Конфликтът доведе до най-голямата конфронтация между Русия и Запада от шест десетилетия насам. Западът предостави на Украйна повече от 246 милиарда долара военна и хуманитарна помощ, но украинското контранастъпление се провали и Русия запази контрола си над почти една пета от украинската територия, отбелязва Ройтерс.

"Украйна ще се превърне в черна дупка, която ще поглъща още и още ресурси и хора", каза Сергей Наришкин в статия, публикувана във ведомственото издание на ръководената от него Служба за външно разузнаване на Руската федерация.

крайна сметка САЩ рискуват да създадат втори Виетнам за себе си и всяка следваща американска администрация ще трябва да се опитва да се пребори с това", каза той, цитиран от БТА.

Американският президент Джо Байдън предупреди, че пряк сблъсък между НАТО и Русия може да предизвика Трета световна война и многократно изключи изпращането на американски войници в Украйна.

Войната във Виетнам на практика е конфликт между Източния блок и Запада, воден по време на Студената война, в който САЩ, заедно със силите на Южен Виетнам, се борят срещу Севера, подкрепен от комунистическите сили на Китай и Съветския съюз. Войната, в която са убити милиони хора, приключва през 1975 г. с победа за Северен Виетнам и поражение за САЩ, които губят повече от 58 000 войници, а в Америка набира популярност силно антивоенно движение.

Байдън се обърна вчера към републиканците за нова военна помощ за Украйна.

"Ако Путин превземе Украйна, няма да спре там", каза Байдън, прогнозирайки, че руският президент ще атакува съюзник от НАТО. Американският лидер допълни, че тогава "ще получим нещо, което не искаме и което в момента нямаме: Американски войски срещу руски войски".

Снимка: БГНЕС