Песков обвини Белия дом: Байдън гори пари на данъкоплатците в пещта на войната

"Ако Вашингтон спре да подкрепя Киев, други западни страни също ще спрат подкрепата си", смята говорителят на Кремъл

07.12.2023 | 18:28 Редактор: Вяра Димова
Песков обвини Белия дом: Байдън гори пари на данъкоплатците в пещта на войната

"Белият дом използва предполагаемата руска заплаха, за да продължи да "гори" парите на данъкоплатците", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес и Ройтерс, след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия ще нападне рано или късно страна от НАТО, освен ако не бъде разгромена в Украйна.

"Байдън иска да продължи да гори пари на данъкоплатците в пещта на войната", заяви Песков. Той изрази надежда, че все още има "достатъчно разумни хора сред членовете на Конгреса", за да може това да не се случи.

Говорителят обвини Белия дом в "демонизиране" на Русия и добави, че ако Вашингтон спре да подкрепя Киев, други западни страни също ще спрат подкрепата си.

"Руският президент Владимир Путин и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман са потвърдили конкретни споразумения, постигнати като част от споразумение в рамките на ОПЕК+", добави още Песков. Двамата лидери призовават всички страни от ОПЕК+ да се присъединят към споразумението на групата за намаляване на добива, което според тях ще обслужи интересите на глобалната икономика, според съвместното изявление, публикувано ден след срещата на двамата лидери.

"В енергийната сфера двете страни приветстваха тясното сътрудничество между тях и успешните усилия на страните от ОПЕК+ за подобряване на стабилността на световните петролни пазари", се казва в изявлението, цитирано от БТА.

Русия и Саудитска Арабия са се договорили да активизират усилията за поддържане на международния мир и сигурност, се казва още в съвместното изявление, цитирано от ТАСС.

Освен това двете страни са се договорили да продължават сътрудничеството за възпиране на трансграничните корупционни престъпления във всичките им форми и да разширяват сътрудничеството в редица сфери, включително геологията, околната среда, водните ресурси, селското стопанство, продоволствената сигурност, туризма, съдебната система, здравеопазването, медиите и преподаването на руски и арабски език.

Снимка: БГНЕС