Кипър нареди на банките си да спрат транзакциите с руската рубла

Заради съдебни дела, свързани със заобикаляне на санкциите срещу Русия

07.12.2023 | 08:03 Редактор: Тодор Петров
Кипър нареди на банките си да спрат транзакциите с руската рубла

Кипърските власти наредиха на банките да спрат транзакциите с рублата на фона на разследване на случаи на заобикаляне на международните санкции от страна на руснаци чрез замесване на кипърски компании. Причината беше решението на САЩ да изпратят екип от служители на ФБР и Агенцията за борба с финансовите престъпления в Кипър, за да участват в разглеждането на 29 съдебни дела, свързани със заобикаляне на санкциите срещу Русия, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

Правителственото съобщение гласи:

От местните банки се изисква да спрат всички транзакции с руска рубла. Започнаха проверки и в местни адвокатски кантори поради възможна злоупотреба с ускорената процедура за регистрация на бизнес за руснаци, която им даде възможност бързо да получат разрешения за пребиваване, разрешения за работа и данъци "ползи".

Евродепутатите обсъдиха "Тайните на Кипър" (Cyprus Confidential), представена в журналистическо разследване. Те са възмутени, че финансовата индустрия на острова е била използвана от милиардери и нарушители на санкциите за укрепване на режима на руския президент. Разследването, наред с други неща, засягаше инвестиции на руски предприемачи на острова и издаване на "златни паспорти". 

На дебата в Страсбург, където присъстваха представители на Европейската комисия, имаше предложение за отмяна на "златните паспорти". Има възмущение от предполагаемите връзки между Кипър и Русия на фона на продължаващата война в Украйна.

Европейският парламент многократно е призовавал за законодателни мерки, за да се гарантира спазването на законите на ЕС. Еврокомисарят по демокрацията Дубравка Суица припомни, че нарушаването на санкциите е криминално престъпление в повечето страни членки. Въпреки това определението на тези престъпления, както и видовете и степента на наказанията, се различават значително в ЕС. През 2022 г. Европейската комисия предложи директива за хармонизиране на дефинициите и наказанията за нарушения на санкциите.

Предложението предоставя подробен списък на престъпленията, свързани с укриване на санкции, и конкретни примери. През юни Съветът на ЕС на ниво министри на правосъдието разработи общ подход към законопроект за по-строги наказания за заобикаляне на санкции. Този подход стана основа за преговори с Европейския парламент за изработване на обща позиция по законопроекта.

В опит да "избелят" репутацията на острова като бизнес и финансов център, кипърските власти създадоха звено за наблюдение на спазването на международния режим на санкции.

Снимка: Pixabay