Издирваният за убийството на Ваня в РСМ Палчо организирал протест срещу България

Той е лидер на маргиналната проруската партия "Десна"

05.12.2023 | 14:11 Редактор: Вяра Димова

С международна заповед за арест се издирва основният заподозрян за двете убийства, които потресоха Северна Македония – на 14-годишно момиче и на възрастен мъж. Според медийни публикации Люпчо Палевски с прякор Палчо се намира в България. От българското външно министерство отрекоха тази информация.

Люпчо Палевски - Палчо е сочен за физически извършител на убийството на 14-годишната Ваня. В отвличането е замесен и бащата на детето, който е направил самопризнания. Още двама души са задържани за тежкото престъпление до момента.

"Имаме признания за целокупният ангажимент - кой как е действал", казаха от полицията.

Палевски е известен в Северна Македония. Той е лидер на маргиналната проруската партия "Десна" и е смятан за организатор на протестите пред българското посолство през лятото на 2022 г. Партията му се обявява против НАТО и ЕС. Още от 90-те години на миналия век поддържа връзки с македонски политици и често влиза в медийното пространство. Има и свой подкаст. 

Освен с партийните си възгледи, Палевски е известен със съмнителен бизнес. Той има строителна фирма и участва в сделки за изкупуване на имоти и строителството на сгради в скопския квартал "Дебър Маало". 

Именно там е отвлечено и детето. Целта е била искането на подкуп от майка му, но няколко часа след похищението момичето е било застреляно.

Вижте повече в репортажа.