13 са загиналите туристи при изригването на вулкана в Индонезия

Лошото време затруднява спасителната мисия

05.12.2023 | 08:00 Редактор: Вяра Димова
13 са загиналите туристи при изригването на вулкана в Индонезия

Общият брой на загиналите туристи след изригването на вулкан в Индонезия нарасна на 13, след като бяха открити още две тела, съобщи местен служител на спасителната служба.

"Общият брой на загиналите в момента е 13 души", заяви пред АФП Абдул Малик, ръководител на Агенцията за търсене и спасяване в Паданг, като добави, че 10 туристи все още се водят за изчезнали, а 52-ма са били евакуирани.

Спасителната мисия е затруднена от по-нататъшната вулканична дейност и лошото време.

"Вулканичната пепел е достигнала до подножието на хълма, което е предизвикателство за екипа. И двата маршрута ще бъдат стръмни и хлъзгави", каза Малик, цитиран от БГНЕС.

Единадесет загинали туристи бяха открити близо до кратера на планината Марапи на остров Суматра, а няколко други бяха намерени живи и пренесени надолу по планината.

В неделя вулканът изхвърли в небето кула от пепел на височина 3 000 метра - по-висока от самия вулкан. Маунт Марапи, което означава "Огнена планина", е най-активният вулкан на остров Суматра. Индонезия често се сблъсква със сеизмична и вулканична активност поради разположението си на тихоокеанския "огнен пръстен", където се сблъскват тектонични плочи. В страната на архипелага има близо 130 активни вулкана.

Снимка: БГНЕС