САЩ почти са изчерпали средствата си за подпомагане на Украйна

Конгресът е одобрил повече от 110 млрд. долара след нахлуването на Русия

04.12.2023 | 22:31 Редактор: Толя Стоянова
САЩ почти са изчерпали средствата си за подпомагане на Украйна

Бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг предупреди в писмо до председателя на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън и други лидери на Конгреса, че времето и парите на САЩ за подпомагане на Украйна в борбата ѝ с Русия са на изчерпване. През октомври администрацията на президента демократ Джо Байдън поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за финансиране на амбициозни планове за Украйна, Израел и сигурността на американските граници. Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а за някои десни законодатели финансирането на Украйна стана политически спорна тема.

Конгресът е изпратил повече от 110 млрд. долара за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., но не е одобрил никакви средства, откакто републиканците поеха управлението на Камарата на представителите от демократите през януари.

Камарата на представителите и Сенатът последно одобриха 45 млрд. долара военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна като част от по-широк законопроект за годишните разходи, приет през декември 2022 г., информира Ройтерс.

В писмото, публикувано от Белия дом, Йънг заяви, че прекъсването на финансирането и потока от оръжия за Украйна ще увеличи вероятността от руски победи, предаде "24 часа".

Снимка: БГНЕС