Децата в САЩ ядат основно замразени пици, бургери и сладки закуски

Получават над две трети от калориите си от свръхпреработените храни

03.12.2023 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Децата в САЩ ядат основно замразени пици, бургери и сладки закуски

Анализ на данни от почти две десетилетия показва, че децата и тийнейджърите в Съединените щати получават повече от две трети от калориите си от свръхпреработените храни.

Според изследването, на замразена пица, ястия за микровълнова печка, пакетирани закуски и десерти - се падат 67% от консумираните калории през 2018 г., в сравнение с 61% през 1999 г. Проучването анализира храненето на 33 795 деца и юноши в цялата страна, съобщи CNN.

Макар че промишлената обработка може да запази храната свежа за по-дълго време и да позволи някои храни да бъдат обогатени с витамини, тя модифицира храната, за да промени консистенцията, вкуса и цвета ѝ, за да я направи по-вкусна, евтина и удобна - използвайки процеси, които не се използват при приготвянето на храна в домашни условия. Те също така се предлагат агресивно на пазара от хранителната индустрия.

Най-голямото увеличение на калориите идва от готовите за консумация или затопляне ястия като храна за вкъщи и замразени пици и бургери: от 2,2% на 11,2% от калориите, според проучването. Второто най-голямо увеличение идва от пакетираните сладки закуски и десерти, чиято консумация е нараснала от 10,6% на 12,9%.

Информацията за хранителния режим на децата, използвана в проучването, е събирана ежегодно от обучени анкетьори, които са искали от децата или от възрастен, действащ от тяхно име, да опишат подробно какво са яли през предходните 24 часа. Информацията е събрана като част от Националното проучване на здравето и храненето.

Връзката между детското здраве и свръх преработените храни е сложна, но едно скорошно проучване в Обединеното кралство установи, че децата, които консумират повече подобни храни, е по-вероятно да имат наднормено тегло или затлъстяване като възрастни, пише БГНЕС.

Експертите заявиха, че последиците от проучването за бъдещото здраве са значителни, като се има предвид, че детството е критичен период за биологичното развитие и формирането на хранителни навици.

Снимка: Pixabay