"Скъпа Коледа" и лишение за гърците - ръст на цените на месо и зеленчуци за празниците

Цените на основните стоки са се увеличили с 20%

30.11.2023 | 22:43 Редактор: Искра Ангелова

"Скъпа Коледа" - не преносно, а в най-буквалния смисъл очаква жителите на Гърция тази година. По предварителни експертни оценки всичко сочи, че гръцките потребители ще трябва да "пъхнат ръка дълбоко в джобовете си", за да пазаруват за предстоящите празници.

Цените на основните стоки, които са суровини, са се увеличили с 20%. Спрямо миналата година увеличението на цените на мазнините и олиото достига 26%, захарта - 8,2%, млечните продукти - 7%. Според търговците това увеличението засяга цените на редица продукти, включително празничните сладкиши ,тъй като само прясното масло според тях е поскъпнало от 9,5 евро за килограм миналата година до 11-11,5 евро тази година. Тъй като цените на меда също се повишиха, традиционните гръцки "коледни сладки" - курабии и меломакаронът (сладки с мед), ще поскъпнат с 2-3 евро спрямо миналата година.

Едновременно цените на месото и зеленчуците се вдигат, а замразената пуйка, която вече се предлага в някои супермаркети, поскъпна с около евро за килограм. Цената му варира от 5,52 евро до 5,82 евро за килограм, докато миналата година средната цена е била 4,90 евро, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

В допълнение, постоянното нарастване на инфлацията предполага, че цената на всички продукти за празничната трапеза ще се увеличат. В някои случаи се очаква ръстът да бъде двуцифрен, което да доведе до годишно увеличение на стойността до 10%.

Снимка: БГНЕС