Арестуваха шестима души в Косово за фалшифициране на пари

Иззети са неистински монети от две евро на стойност над €85 000

29.11.2023 | 15:55 Редактор: Толя Стоянова
Арестуваха шестима души в Косово за фалшифициране на пари

Властите в Косово арестуваха шестима души, за които се предполага, че са произвеждали и вкарвали в обращение фалшиви пари, съобщи албанската редакция на Радио "Свободна Европа". Арестуваните ще бъдат задържани за срок от 48 часа. По информация на Специализираната прокуратура на Косово са арестувани трима косовски граждани и трима граждани на Република Северна Македония. Прокуратурата съобщи, че вероятно парите са били произвеждани в държава, съседна на Косово, а след това са били разпространявани от криминални групи в страните от региона. 

При акцията на полицията и Дирекция за разследване на икономическите престъпления и корупцията са били иззети фалшиви монети от 2 евро на стойност над 85 хиляди евро. По-рано този месец Радио "Свободна Европа" съобщи, че се наблюдава голямо увеличаване на фалшивите пари на косовския пазар, като се позова на експерти по криминалистика. Според експертите стойността на фалшивите монети и банкноти се е повишила в сравнение с миналата година, а най-фалшифицирани са монетата от 2 евро и банкнотата от 50 евро.

Заради фалшивите пари на косовския пазар, някои хранителни магазини и пекарни в Косово не приемат плащане с монета от 2 евро. Косово и Черна гора не са част от Eврозоната, но използват еврото, предаде БТА.

Снимка: Pexels