Завършва възстановяването на ключова част от катедралата "Нотр Дам"

Контурите на новия шпил вече се виждат

29.11.2023 | 07:30 Редактор: Елеонора Танева

Контурите на новия шпил на катедралата "Нотр Дам" се виждаха на хоризонта на Париж, след като ключова част от реконструкцията след опустошителния пожар, наближава своя край. Скелето все още обгражда новата кула, заснета от фотограф на АФП, а официалните лица не пожелаха да коментират, очаквайки довършителните работи.

Органът, който наблюдава възстановяването, заяви пред АФП миналия петък, че дъбовата конструкция на кулата, която достига височина 96 метра, ще се вижда преди Коледа. Тя е идентична с предишната, проектирана от архитекта от XIX в. Виоле льо Дюк, която се срути при пожара на 15 април 2019 г.

Скелето ще остане, за да може в началото на следващата година да се монтират капакът му и оловните орнаменти, заявиха властите.

Катедралата трябва да отвори отново врати на 8 декември 2024 г., съобщи през август президентът Еманюел Макрон. Последните етапи от възстановяването на катедралата включват почистване на интериора - площ, която обхваща около 42 000 кв. м - и инсталиране на нови мебели.

Снимка: БГНЕС