Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай заради белодробно възпаление

Това е вторият случай на отлагане на пътуване в чужбина по здравословни причини

28.11.2023 | 22:07 Редактор: Вяра Димова
Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай заради белодробно възпаление

Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай за конференцията на ООН за климата КОП28 (COP28) по настояване на лекарите, макар да се възстановява от грип и възпаление на белите дробове, съобщиха от Ватикана, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това е вторият случай, когато папата отменя или отлага пътуване в чужбина по здравословни причини. За първи път това стана през 2022 г., когато му се наложи да отложи планирано посещение в Конго и Южен Судан заради възпаление на коляното, въпреки че успя да осъществи пътуването по-рано тази година.

В неделя папата каза, че има белодробно възпаление, но заяви, че все още планира да отиде в Дубай, за да говори на климатичната конференция. Говорителят на Ватикана Матео Бруни съобщи, че Франциск се подобрява от грипа и възпалението на дихателните пътища, които го принудиха да отмени аудиенциите си в събота, но лекарите са го помолили да не предприема пътуването до Дубай, информира БТА.

"Папа Франциск прие, макар и с голямо съжаление, молбата на лекарите и поради това пътуването е отменено", каза говорителят.

По план папата, който следващия месец навършва 87 години, трябваше да започне тридневното си посещение в Дубай на 1 декември. 

Снимка: БГНЕС