fallback

Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай заради белодробно възпаление

Това е вторият случай на отлагане на пътуване в чужбина по здравословни причини

28.11.2023 | 22:07 Автор: Вяра Димова

Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай за конференцията на ООН за климата КОП28 (COP28) по настояване на лекарите, макар да се възстановява от грип и възпаление на белите дробове, съобщиха от Ватикана, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това е вторият случай, когато папата отменя или отлага пътуване в чужбина по здравословни причини. За първи път това стана през 2022 г., когато му се наложи да отложи планирано посещение в Конго и Южен Судан заради възпаление на коляното, въпреки че успя да осъществи пътуването по-рано тази година.

В неделя папата каза, че има белодробно възпаление, но заяви, че все още планира да отиде в Дубай, за да говори на климатичната конференция. Говорителят на Ватикана Матео Бруни съобщи, че Франциск се подобрява от грипа и възпалението на дихателните пътища, които го принудиха да отмени аудиенциите си в събота, но лекарите са го помолили да не предприема пътуването до Дубай, информира БТА.

"Папа Франциск прие, макар и с голямо съжаление, молбата на лекарите и поради това пътуването е отменено", каза говорителят.

По план папата, който следващия месец навършва 87 години, трябваше да започне тридневното си посещение в Дубай на 1 декември. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback