Въвеждат по-строги закони в Гърция, създават затвори за непълнолетни нарушители

Всички престъпления, включително и финансови, вече се преследват служебно

28.11.2023 | 20:54 Редактор: Вяра Димова
Въвеждат по-строги закони в Гърция, създават затвори за непълнолетни нарушители

Проектозаконът за новия Наказателен кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс  на Гърция беше представен от министъра на правосъдието Георгиос Флоридис в парламента. Законопроектът включва по-строги присъди и алтернативни начини за изтърпяването им, "ножица" при отлагането и ускоряване на съдебните процедури, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева

Сред промените в новите Наказателен кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс е лишаване от свобода за нарушение на червен светофар, когато причинява тежка телесна повреда или смърт. Освен това ще бъдат създадени затвори за дребни престъпници, но и за тези, които причиняват фатални пътнотранспортни произшествия.

В законопроекта за ускоряване на правораздаването министърът подчерта, че всички престъпления, включително и финансови, вече се преследват служебно, т.е. не е необходимо да се повдига обвинителен акт, като беше до сега. Така се слага край на "безнаказаността" на банкерите.

Промените в правосъдието са мащабни, с новия законопроект на министерството, който беше публикуван. Законът слага край на имунитета на банкови ръководители, който беше въведен със закон на предишната администрация на Кириакос Мицотакис.

Всъщност, когато министърът на правосъдието Йоргос Флоридис го обяви в своите програмни изявления, той предизвика буря от реакции, като същевременно това беше и точка на вътрешноправителствени търкания.

Снимка: БГНЕС