Цензура на един от най-емблематичните хитове на The Prodigy, насърчавал насилието срещу жени (+ВИДЕО)

"Smack My Bitch Up" е подлагана на различни критики през годините

28.11.2023 | 19:35 Редактор: Искра Ангелова

Английската група The Prodigy промени текста на култовия си хит "Smack My Bitch Up" 26 години след издаването на песента, след обвиненията, че насърчава насилието срещу жени, съобщава британският вестник The Sun.

Според изданието, на два концерта вокалистът на групата Кийт Андрю Палмър, известен като Максим Реалити, се е отказал от репликата: "Smack My Bitch Up", дала заглавието на композицията. Буквално преведена тази фраза означава: "Ще ударя моята [приятелка]", а на жаргон означава употреба на наркотици. Вместо това музикантът е изпял: "Change my pitch" (в превод "Ще става владетел на света"), пояснява "Фокус".

Оригиналната песен, която се превърна в хит през 1997 г., е подлагана на различни критики през годините - включително, че насърчаване на домашно насилие и незаконните вещества. През 2010 г. тя беше призната за най-противоречивата песен на всички времена. Националната организация на жените на свой ред разкритикува The Prodigy за насърчаване на насилието срещу жени като "форма на забавление“.

Не е ясно защо The Prodigy са решили да променят текста на парчето 26 години след излизането му. В същото време The Sun свързва това с факта, че през 2019 г. почина вокалистът на бандата Кийт Флинт.

Снимка: БГНЕС