Сателитни снимки доказват местонахождението на отвлечения кораб, пътувал е за Индия

Твърди се, че на борда му има международен екипаж, но без израелци

22.11.2023 | 11:35 Редактор: Искра Ангелова
Сателитни снимки доказват местонахождението на отвлечения кораб, пътувал е за Индия

Сателитни изображения показват отвлечения товарен кораб "Galaxy Leader" на котва близо до пристанището "Ходейда" в Йемен, на около 430 морски мили югоизточно от местоположението, което плавателният съд е подал като информация за последно, преди да бъде взет на абордаж от йеменските бунтовници в неделя, според анализ на американския вестник The New York Times.

Журналистите са успели да определят, че" Galaxy Leader" е пристигнал в "Ходейда" в понеделник. Корабът е бил забелязан за първи път на сателитни изображения от Самир Мадани, съосновател на TankerTrackers.com - ресурс, който следи глобалното корабоплаване.

По-рано бе потвърдена автентичността на видеото от отвличането на кораба, публикувано от йеменските бунтовници в понеделник. Кадрите също така съдържат улики за това кога и къде е бил отвлечен плавателният съд, включително от часовника и навигационния компютърен дисплей, показващи приблизителното време и местоположение, когато бунтовниците превземат кораба близо до бреговете на Йемен.

Часове преди отвличането, йеменските бунтовници заплашиха да нападнат кораби под флаг, собственост и управлявани от Израел, преминаващи през Червено море. След като "Galaxy Leader" бе отвлечен, говорител на хутите обяви, че действията на бунтовниците са демонстрация на подкрепа за "потиснатия палестински народ".

Израелските военни поясниха, че корабът е бил на път за Индия от Турция на борда му има "международен екипаж, без израелци". Двама българи също са част от екипажа, припомня "Фокус".

Въпреки това действителният собственик на компанията - което означава лицето, което упражнява контрол върху нея, притежава повече от една четвърт от нея или получава значителна икономическа изгода от нея - изглежда в даден момент е бил израелският милиардер Рами Унгар, според т.нар. Панамски документи, които станаха достъпни за обществеността през 2017 година.