Песков: Майданът в Украйна беше насилствен преврат, спонсориран от чужбина

"Основното за нас е да постигнем целите си, военната операция продължава", обяви прессекретарят на руския президент

21.11.2023 | 13:00 Редактор: Вяра Димова
Песков: Майданът в Украйна беше насилствен преврат, спонсориран от чужбина

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, подчерта важността на това Русия да постигне целите си по време на специалната военна операция в отговор на въпрос на журналисти как Кремъл оценява сегашната ситуация в Украйна 10 години след "Евромайдана", съобщават руски медии.

"Ние го наричаме "Майдан", но всъщност това беше преврат, насилствен преврат, който беше спонсориран от чужбина. Трябва да наричаме нещата с истинските им имена. Фактът, че беше спонсориран от чужбина, беше пряко и косвено признато от представители на чужди държави. Това също не е тайна за никого. Следователно, има такова предразположение, да кажем, на киевския режим", заяви прессекретарят на руския президент.

"Основното за нас е да постигнем целите си. Специалната военна операция продължава", добави още Песков, цитиран от "Труд".

На 21 ноември 2013 г. украинското правителство обяви спирането на подписването на споразумението за асоцииране с Европейския съюз. В отговор опозицията на Върховната Рада блокира работата на парламента и започна дългосрочен митинг на Площада на независимостта в центъра на Киев. По време на тримесечната конфронтация, наречена "Евромайдан", агресивните националисти превзеха редица административни сгради в западната част на страната, а в центъра на Киев издигнаха палатков град и създадоха въоръжени групи, които влязоха в открита конфронтация със служителите на реда.

Снимка: БГНЕС