Ердоган: Израел е терористична държава! Свидетели сме на геноцид

13 души загинаха при израелска атака срещу сграда в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Ивицата Газа

19.11.2023 | 19:19 Редактор: Елеонора Танева

Палестински медии съобщават за много загинали и ранени при поредните израелски удари. 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заклейми Израел като "терористична държава", разкритикува Съединените щати и защити "Хамас" в пламенна реч, която според мнозина експерти е засенчила държавното му посещение в Германия в петък. Турският лидер, който първоначално отговори сдържано на нападението, извършено от "Хамас" миналия месец и се позиционира като потенциален посредник, започна все по-остри вербални атаки срещу Израел през последните четири седмици. 

"Свидетели сме на геноцид. Затова сега хиляди адвокати подават жалба до Международния съд в Хага. И защото Израел е отговорна за геноцида държава ние ще направим необходимото това да се разбере, където трябва. Затова казвам сега с чиста съвест, че Израел е терористична държава", заяви Ердоган. 

Междувременно най-малко 15 палестинци загинаха при израелски бомбардировки в централната и южната част на Ивицата Газа, съобщи палестинската новинарска агенция УАФА, цитирана от Ройтерс. 13 души загинаха при израелска атака срещу сграда в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Ивицата Газа, а жена и детето ѝ бяха убити в южния град Хан Юнис. 

На този фон 30 недоносени бебета бяха евакуирани от Газа. Те ще бъдат прехвърлени в болници в Египет. По-рано беше съобщено, че екип на Световната здравна организация е бил изпратен, за да улесни трансфера.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС