Преди 50 години в Гърция танкове помитат студенти, Атина почита жертвите на демокрацията

Хиляди граждани се стичат в Техническия университет

17.11.2023 | 13:15 Редактор: Ивета Велева
Преди 50 години в Гърция танкове помитат студенти, Атина почита жертвите на демокрацията

На тази дата Гърция отбелязва кулминацията на студентския бунт срещу военната хунта с масови шествия и демонстрации на студенти и ученици във всички студентски градове. 17 ноември е повече от национален ден за гърците. Хиляди граждани се стичат днес в Техническия университет в Атина  да оставят цветя в памет на хората, които са се борили за демокрацията, това съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR, Силвия Станчева.

Във всички студентски градове има масови шествия и демонстрации на студенти и ученици. Хиляди граждани  се стичат днес в Техническия университет в Атина  да оставят цветя в памет на хората, които са се борили за демокрацията. На 17 ноември 1973 г. танкове са изпратени да потушат студентския протест в Техническия университет в Атина. Демонстрацията е смазана, но няколко месеца по-късно пада и военният режим в Гърция.

Вратите на университета ще затворят в 13:00 часа, за да започне обичайното шествие до американското посолство. Повече от 5000 полицаи са мобилизирани заради демонстрацията.

Днес студентите  и обикновени хора отдават почит към загиналите по време на бунта в Атинската политехника.

Снимка: БГНЕС